Земска войска. Приказ № 1 от 8 юли 1878 г.

vl._dimov_opylchenec

Опълчене. Худ. Вл. Димов

Приказ № 1 от 8 юли 1878 г.

На основание на дадените ми височайши заповеди и признавайки необходимостта от това, пристъпвам към устройство то на Българската земска войска и постановявам:

1. Българската земска войска се образува от пешите дружини на Българското опълчение и от новосформираните пеши дружини, сотни и батареи.

2. За формирането на новите части на Българската земска войска да се проведе призив на новобранци от всички окръзи, заети от войските на Действащата армия, на основание на специалните разпореждания.

3. Българската земска войска се подчинява на началника, при който се формира щаб.

4. За ръководство на артилерийските части се назначава специален началник на артилерията.

5. В порядъка на вътрешното управление на, Българската земска войска се установява на съответстващата териториална система. Частите на войската се формират, разполагат и обучават по района за призив на новобранците, които влизат в тях. Всички части на Българската войска във всяка губерния се подчиняват на Губернския войскови началник, във всеки окръг – на Окръжния войскови началник, който в същото време е и командир на пешата дружина в окръга за разположение.

6. Пешите дружини, конните сотни и батареи получават имената на местата, където се формират и разполагат.

За образуване на управление на Българската земска войска, изложено в т.3, 4 и 5, се разпуска щабът на Българското опълчение и неговите бригадни управления.

C. Todorov_opylchenci v zemlqnka

Опълченци в землянка. Худ. Ц. Тодоров

 

Източник: Български бойни знамена

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top