Държавнотo Военноморско знаме на България

Военноморско знаме

Военноморско знаме

Държавнотo Военноморско знаме на България от 1879 г. представлява националното знаме, в чийто горен ляв ъгъл е пришит червен квадратен плат, заемащ с височината си широчината на цялото бяло поле и 1/2 от широчината на зеленото поле.

В червения квадрат е изобразен обърнат към флагщока изправен коронован златен лъв. (според чл. 23 от Търновската Конституция). Кърмовият флаг на боен кораб или спомагателен плавателен съд е символ на военната чест. Едновременно с това служи за отличителен знак за държавната принадлежност на кораба.

Неголемият български боен флот през войните от началото на ХХ в. включва миноносците “Дръзки”, “Смели”, “Храбри”, “Строги”, “Летящи” и “Шумни” и учебният крайцер “Надежда”. Те формират Подвижната отбрана на Флотилията и Морска част.
По време на Балканските войни 1912-1913 г. българският флот се изправя срещу многократно превъзхождащия го турски черноморски флот, чиято задача е както да подсигурява левия фланг на османските войски в Тракия, така и да блокира и бомбардира българското крайбрежие, като поддържа заплахата за евентуален десант на българския бряг, както и да подсигурява единствената пряка линия за
доставка на военни материали от Германия през румънско пристанище Кюстенджа (днес Констанца) за Цариград.

 

 

Източник: Български бойни знамена

Общо
Военноморско знаме
Име
Военноморско знаме
Описание
Военноморско знаме. По време на Балканските войни 1912-1913 г. българският флот се изправя срещу многократно превъзхождащия го турски черноморски флот.
Автор

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top