10-та Прилепска Македоно-Одринска дружина

10-та Прилепска Македоно-Одринска дружина

10-та Прилепска Македоно-Одринска дружина

10-та Прилепска Македоно-Одринска дружина е организирана в София в началото на октомври 1912 г. от пловдивските македоно-одрински доброволци начело с подпоручик Лало Вутов и капитанът от руската армия българинът Владимир Везенков от Крушево. Към дружината е зачислена партизанската рота на подпоручик Никола Лефтеров.

Дружината е включена в състава на Трета Македоно-Одринска бригада под командването на подполковник Александър Протогеров.
Дружината има две знамена. Едното е изработено в Плевен от зидаро-дърводелското сдружение „Единство”, а второто е изработено е от Олга Шотова от Варна със средства на еснафа на варненските хлебари и е предназначено за четата на подпоручик Лефтеров.
Знамето на 10-та Прилепска Македоно-Одринска дружина е изработено от двоен копринен плат с едно лице и размери 104 x 73 см. Знамето е трицветно, с хоризонтално разположени ивици. В средата е бродиран текст: „ПЛЕВ. ОКОЛ. ЗИДАРО-ДЪРВОД. СДРУЖЕНИЕ//ЕДИНСТВО”. Под надписа са пришити две елипсовидни рисунки с маслени бои. Вляво е изобразен св. Тома, който в едната си ръка държи свитък. Вдясно е разположена композиция с много елементи. В средата й със златиста бронзова боя е нарисуван кръст, поставен върху хералдически щит с три хоризонтални ивици (бяла, зелена и червена) и емблемата кръстосани пергел и триъгълник. От двете страни на кръста са изправени короновани лъвове, които държат държавното знаме на България. Лъвовете и кръста са поставени върху две стиснати ръце. Дръжката е дървена и в горния си край завършва с дървен кръст, украсен с резба. Под плата на знамето върху дръжката е надяната метална гривна с надпис „10-та Прилепска дружина. Знаме № 1”.
След края на двете Балкански войни (1912-1913 г.) в чест на делото на 10-та Прилепска дружина и в памет на загиналите герои е преименувано село Прилепци, Кърджалийско.


Любими Командири:
Подполковник Стефан Николов, капитан Владимир Везенков, капитан Трифон Кунев, подпоручик Наждех Гарягив, подпоручик Иван Михайлов, подпоручик Стоян Тонев, фелдфебел Георги Видолов, фелдфебел Дани Стоилов, подофицер Пандо Попов


Имена на славата:
Балкан Тореси, Гюмюрджина, Фере, Кешан, Каменица, Повиен, Драмча, Брегалница, връх Говедар, Орлов камък, Чатал чешме, Султан тепе, Костадинци…

 

 

Източник: Български бойни знамена

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top