11-та Серска Македоно-Одринска дружина

11-та Серска Македоно-Одринска дружина

11-та Серска Македоно-Одринска дружина

11-та Серска дружина от Македоно-Одринското опълчение е създадена в края на септември 1912 г. от поручика от руската армия Мгебров от доброволци от Серското, Драмското, Солунското и Воденското македонски братства. Командир на дружината е капитан Димитър Зографов от Велес.
Дружината е включена в състава на Трета Македоно-Одринска бригада под командването на подполковник Александър Протогеров.
Знамето на 11-та Серска Македоно-Одринска дружина е главно знаме на Македоно-одринското опълчение. Знамето е дарено от царица Елеонора и е изработено по проект на професор Иван Мърквичка. По предложение на председателя на Македоно-Одринските братства д-р Полихрон Нейчев върху знамето е поставен вензелът на царицата. Знамето е от двоен копринен плат с две лица с размери 139 x 139 см. От едната страна в центъра е разположена икона на Светите братя Кирил и Методий. От нея към ъглите вървят четири трапеца, които образуват кръст, наподобяващ ордена „За храброст“. В четирите ъгъла на знамето са поставени червено и бяло парче плат. Освен това са апликирани кръгли парчета плат, които са бродирани, както следва: горе вляво е вензелът на царица Елеонора „Е“, вдясно – шестоконечен кръст, долу вляво – монограмът на Македоно-Одринското опълчение, а вдясно долу – изправен коронован лъв. В левия край на знамето успоредно на дръжката е извезано „5.Х.1912“ – датата на публикуването на Манифеста за обявяване на война на Турция. Вдясно от иконата е надписът „С. Т. ЬI КИРИЛЪ“, а вляво – „С. Т. ЬI МЕТОДИЙ”. Обратната страна на знамето е като държавния трикольор – бяла, зелена и червена ивици. Към знамето са прикачени бяла, зелена и червена лента и малка икона в метална обковка.
Знамето е осветено на молебен на гарата в Пловдив на 28 октомври 1912 г. и е връчено от царица Елеонора на командира на Трета Македоно-Одринска бригада подполковник Александър Протогеров от Охрид.
На 15 ноември 1912 г. пред знамето преминават пленените 246 офицери и 9 363 войници от разгромения корпус на Явер паша.
През март 1913 г. пред знамето се заклеват опълченците от 13-та Кукушка, 14-та Воденска и 15-та Щипска Македоно-Одрински дружини.
Знамето участва в тържествения молебен в Гюмюрджина на 6 май 1913 г.
На 7 август 1913 г. Главното знаме на Македоно-Одринското опълчение посреща цар Фердинанд на колодрума в София.
След края на двете Балкански войни (1912-1913 г.) в чест на делото на 11-та Серска дружина и в памет на загиналите герои е преименувано село Серци, Кърджалийско.


Любими Командири:
Капитан Димитър Зографов, поручик Константин Мановски, подпоручик Торком, доброволец Андрей Ляпчев…


Имена на славата:
Узун Химитлер, Балкан Тореси, кота 768, Мерхамлъ, Картал, Гюмюрджина, Фере, Кешан, Ангиста, Каменица, Емирица, Султан тепе, Повиен камък, Паради, Пашаджиково, връх Говедар…

 

 

Източник: Български бойни знамена

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top