Доброволческо дружество Сливница – Шумен

Доброволческо дружество Сливница – Шумен

Доброволческо дружество Сливница – Шумен

Доброволческо дружество Сливница – Шумен

На 11 септември 1885 г. в Шумен се създава комитет за набиране на доброволци за защита на Съединението. Окръжният управител на Шумен, старият поборник Стоян Заимов, телеграфира на министър-председателя, към коя войскова част да се присъединят опълченците, към запаса или към отделна част. В Шумен не получават отговор. Отговорът идва от военният министър – доброволците да се съберат в Шумен и да формират отделна част. Доброволците трябва да се хранят от общината, да се обличат от Шуменския комитет и да се въоръжават от Военното министерство.
Под председателството на окръжния войскови началник поручик Колевич се съставя комисия за преглед на доброволците. Комисията започва да работи на 21 септември.
От Шумен и околността се записват 68 души, които образуват 6-та Шуменска чета. Заедно с нея се създават 1-ва Добричка чета – 148 души, 2-ра Свищовска чета – 92 души, 3-та Варненска чета – 78 души, 4-та Балчишка чета – 94 души, 5-та Русенска чета – 100 души.
Всички те заедно формират Шуменска доброволческа опълченска дружина, под командването на поручик Стефан Петров, командир на 6-та Шуменска чета и брат на началник-щаба на армията капитан Рачо Петров.
Шуменската доброволческа дружина е изпратена в северния участък на фронта, в района на Видин и Брегово. Дружината участва в отбраната на Видин, както и в сраженията в района на Брегово и Кула, където навлиза заедно с Летящия отряд на 4 ноември 1885 г.
Шуменската доброволческа дружина дава 47 убити по време на военните действия, най-много от всички български военни формирования, участвали в Сръбско-българската война.

Източник: Български бойни знамена

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top