царица Мария

Първа съпруга на цар Георги Тертер I (1280— 1292)

Презентирана в изворите като българка, вероятно сестра на деспот Яков Светослав (неизв. – към 1275), родена и възпитана в България, с българско самосъз­нание. Омъжва се за Георги Тертер I в интервала 1266— 1272 г.

За да се ожени за сестрата на новия цар – Йоан Асен III (1279), и да укрепи позициите си в челото на държавното управление, Георги Тертер I се разделя с Мария и я изпраща заедно с децата им в Констан­тинопол, откъдето под стража са отведени в Никея и поставени под надзор.

След бягството на Йоан Асен III през втората по­ловина на август 1279 г. Георги Тертер I поема дър­жавните дела: „По желанието на българите завзе изос­тавената царска власт – хроникира Георги Пахимер (1242 – ок.1310). – И скоро след това се разчу, че се възкачил на царския престол и че, коронясан като цар, станал владетел на българите“. От този пасаж личи, че Георги Тертер I не е прогласен за държавен глава веднага след абдикацията на Йоан Асен III, но това не се дължи на оказана му съпротива: „Тертер пък – твърди Никифор Григора (1295-1360) – си присвоил царството на българите, понеже нямало абсолютно никой, който да му се противопостави“. Коронясването на новия владетел се осъществява в началото на 1280 г., защото дотогава той е бил анга­жиран с неутрализирането на Ивайло.

През 1283 г. цар Георги Тертер I провожда пра­теници в Константинопол, които изискват да му бъде върната първата съпруга, тъй като Българска­та православна църква не признавала брака му със сестрата на Йоан Асен III поради немотивираното разтрогване на съпружеството с Мария. В замяна обещава да изпрати там сестрата на Йоан Асен III и да сключи договор. Император Андроник II Пале­олог (1282-1328) приема, заповядва Мария да бъде доведена от Никея в Константинопол и я изпраща в България, където е коронясана, помазана и благо­словена като царица.

Царица Мария ражда две деца – бъдещия велик български цар Теодор Светослав (1301-1321) и неиз­вестна по име дъщеря.

 

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top