Съпруга на цар Михаил Асен

Съпруга на цар Михаил Асен (1246-1256)

Съпруга на цар Михаил Асен е дъщеря на преселилия се в Унгария през 1242 г. галицийски (руски) княз Ростислав Михайлович (не­изв. – ок. 1262), от 1254 г. васален управител с титла „бан“ на областта Мачва (между реките Сава и Дри­на и планината Цера), и Анна, дъщеря на унгарския крал Бейла IV (1230-1270).

Родена е към 1244 г.

Бракът и на тази принцеса е продиктуван от по­литически съображения – затоплянето на българо- унгарските отношения се налага от необходимостта да бъде подсигурена държавата на запад, за да се кон­центрира срещу Никейската империя. Женитбата може да се датира в 1255 г., когато принцесата е едва 11 -годишна.

През есента на 1256 г. цар Михаил Асен е убит от първия му братовчед Калиман (неизв. – 1256/1257), син на брата на цар Иван Асен II севастократор Алек­сандър (ок. 1193 – след 1232). Узурпаторът обсебва вдовстващата царица, което по преценката на Сашка Тодорова е „свидетелство за намерението на новия български владетел да запази непроменена външно­политическата ориентация на своя предшественик, тоест да запази съюза с Унгария“, и да разчита на подкрепата на нейния баща. Докато очаква прис­тигането на войската на княз Ростислав Михайлович обаче, Калиман е принуден от опозицията да напус­не престолнината, изоставяйки там царицата. На­пуснат от малцината си съмишленици и издирван, той се скита немил-недраг, докато накрая е открит и убит.

Княз Ростислав Михайлович нахлува в България и стига до Търновград, но научавайки за гибелта на Калиман, не се решава да поведе военни действия и се задоволява с отвеждането на вдовстващата си дъ­щеря в своето владение Мачва.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top