царица Теодора II

Втора съпруга на цар Иван Александър (1331— 1371)

Еврейка. Рожденото й име не е известно. Утвър­деното в масовото съзнание Сара е литературно кръ­щение, сторено от Иван Вазов, може би на базата на номинационна конкретизация в някое смътно късновъзрожденско предание.

Според далматинския историк Мавро Орбини (средата на XVI в. – ок. 1614) цар Иван Александър я вижда за пръв път на някакъв съдебен процес и би­ва „ранен в сърцето“. Обзет от любовна страст, той се развежда със съпругата си и сключва брак с нова­та своя избраница, която приема християнството и името Теодора. Женитбата им се датира в края на 1347 г. – самото начало на 1348 г.

Както повечето новопокръстени, царица Те­одора изповядва православното християнство ревностно – тя инициира свикването на църковен събор, който разобличава, осъжда и наказва ерети­ци от ереста на жидовстващите, обновява черкви и манастири, дарява ги и пр. Нейното благоверие и усърдие са специално изтъкнати в Синодика на Българската православна църква: “На Теодора, благочестивата царица на великия цар Иван Алек­сандър, която бе от еврейски род, приела след това светото кръщение и запазила цяла благочестивата си вяра, обновителка на много църкви, въздигнала различни манастири, майка на великия цар Иван Шишман, вечна памет“.

Изображение на царица Теодора от неизвестен съвременен й художник се съдържа в т.нар. Лон­донско Четвероевангелие от 1355-1356 г. То я презентира като „студена, властна жена с втренчени очи, уверена в своето царско достойнство и превъз­ходство“ по израза на Людмила Живкова. Фигу­рата й присъства и върху един тип медни монети до фигурата на цар Иван Александър. По описани­ето на Константин Дочев царицата е представена „с тривърха корона, туника и широка мантия; в лявата си ръка държи жезъл, украсен на върха с три топ- ченца“.

Деца на царица Теодора от цар Иван Александър са Кераца Мария, Иван Шишман, Иван Асен, Десис­лава, Василиса.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top