Априлско въстание 1876 г.

aprilsko-vustanieБойно знаме на въстаниците от Априлското въстание. Предполага се, че е принадлежало на въстаническа чета от района на Панагюрище – Четвърти революционен окръг.

Знамето е от зелен плат, изрязано според средновековната българска традиция. Предполага се, че по този начин въстаниците са търсели приемственост със старата българска държава. От лицевата му страна е бродиран православен кръст на червено поле, окантовано със златиста бродерия. От другата страна на знамето е бродиран изправен коронован лъв на червено поле. Короната и пурпура доказват царственост, също във връзка със средновековната българска държава. Лъвът държи меч и полумесец. В полукръг, над главата на лъва е бродиран надпис „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ”. Предполага се, че това е едно от знамената на въстаниците, шити от местните учителки, които са били готови при преждевременното избухване на въстанието. Участници във въстанието пишат, че главното знаме на панагюрските въстаници, шито от учителката Райна Футекова, наречена Райна Княгиня, не е било готово при вестта за избухването на Априлското въстание в Копривщица.

aprilsko-vustanie-2

Другата страна на знамето

Присъствието на православен кръст  на въстаническите знамена също има своя традиция. В спомените си, оцелели въстаници разказват, че преди залавянето си през 1872 г. апостола на свободата Васил Левски поръчал на  Мария, дъщерята на Ганьо Маджарски от Карлово да ушие две бойни знамена. Девойката се заловила за работа, но след обесването на  Левски знамената останали недовършени. По време на пряката подготовка на въстанието в Панагюрски революционен окръг,  апостолите  Бенковски и Волов узнали за готовите знамена и взели едното, което било избродирано изцяло по идея на  Апостола. В действителност  това е знамето, с което е обявено Априлското въстание. Тъй като бунтът избухва по-рано от предварително планираната дата, заради предателство, байракът, който Райна Княгина шие, е все още недовършен. Тогава „Панайот Волов прикрепя карловския пряпорец на  един неокастрен прът и развявайки го, обявява въстанието.”

Знамето, заръчано  от Левски, също има кръст. В средата на знамето на Апостола е избродиран кръст в центъра, на който е разположено слънце с 16 лъча. Знамето е осветено в храма “Свети Георги” в Панагюрище, където Апостолът е пял на  богослужение.

Източник:Бълграски бойни знамена

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top