7-ма Кумановска Македоно-Одринска дружина

7-ма  Кумановска  Македоно-Одринска дружина

7-ма Кумановска Македоно-Одринска дружина

7-ма Кумановска Македоно-Одринска дружина е организирана и попълнена с доброволци от Кумановско и Кривопаланечко в края на септември 1912 г. в разположението на 13-ти пехотен Рилски полк в Кюстендил. Командир на Кумановската дружина при формирането й е подпоручик Георги Светогорски, загинал по време на Междусъюзническата война в сражението срещу сърбите при Редки буки и Султан тепе. Бойното знаме на дружината е връчено на 4 октомври 1912 г. Изработено е в Лом от Мариета Миланези, съпруга на Итало Миланези – участник в Илинденско-Преображенското въстание. Първоначално е било предназначено за чета в Македония. Първият знаменосец е Димитър Енчев от Лом.

Дружината е включена в състава на 2-ра Македоно-Одринска бригада под командването на подполковник Антон Пчеларов.
Знамето е от единичен копринен плат с размери 134 x 128 см. Рисувано е с блажни бои. На лицевата страна в средата е изобразена жена, окована във вериги, а зад нея гора. Рисунката е обградена с червена рамка. В горния край на плата с бяла боя е написан лозунгът „СИНОВЕ МАКЕДОНЦИ! // ДОЙДЕТЕ ДА СТРОШИМЪ ВЕРИГИТЪ”, а в долния край – „НА РОБСТВОТО”. На обратната страна на плата личат следи от рисуван коронован лъв, стъпил върху турски знамена.
Дръжката е дървена с прикована под плата на знамето метална гривна с надпис „7-ма ОПЪЛЧЕНСКА ДРУЖИНА”.


Любими командири:
Подполковник Стефан Николов, подполковник Александър Протогеров, подпоручик Георги Светогорски, подофицер Симеон Василев…


Имена на славата:
Саранлъ, Бедикли, Фере, Дедеагач, Булгаркьой, Каменица, Повиен, Драмча, Брегалница, връх Говедар, Султан тепе, Редки буки, Кочани, Калиманци..

 

 

Източник: Български бойни знамена

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top