хан Кормесий (721-738)

Името на хан Кормесий липсва в Именника на българските ханове.

Отбелязано е само, че управлявал 28 години и произхождал от владетелския род Дуло, т.е. бил непосредствен приемник на Тервел. Името на този „неизвестен“ владетел е било Кормесий, както са го записали западните хронисти – според изричните им твърдения Кормесий бил „третият господар на българите“.

Впрочем това име се среща още по повод на събитията от мирния договор през 716 г. Според византийския хронист Теофан от българска страна този договор бил подписан от Комерсий. Но от други данни знаем с положителност, че по това време начело на българската държава стоял хан Тервел. На това основание някои изследователи твърдят, че Кормесий бил съвладетел на Тервел и в качеството си на негов съуправител сключил договора от 716 г. Името на Кормесий е записано и в надписите около Мадарския конник. В запазената част от текста става дума за ежегодни данъчни вноски от злато, които Кормесий получавал от византийския император – изглежда, че при управлението му мирният договор бил възобновен. В края на надписа се говори за развалянето на отношенията и за отстъпването на едно езеро на Византия.

Повече сведения за хан Кормесий няма. Фактът, че при управлението му не са отбелязани военни действия между бъл­гари и ромеи, дава да се разбере, че е поддържал мирни от­ношения с Византия.

 

 

ЛИТЕРАТУРА:

Цанкова-Петкова, Г. Българо-византийските отношения при управлението на Тервел и Кормесий. В: Изследвания в чест на М. Дринов. С, 1960, 618-625; Бешевлиев, В. Първобългарски надписи, С., 1979, 104-106; История на България. Т. 2., С., 1981, с. 118.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top