царица Екатерина (Ксения)

Съпруга на византийския император Исаак I Комнин (1057-1059)

Дъщеря на цар Иван Владислав (1015-1018) и царица Мария. След капитулацията на българското правителство през 1018 г. е отведена във Византия.

Михаил Пеел (1018 – ок. 1098), най-изтъкнатият философ и писател на Византия за нейната епоха, съ­ветник и довереник на Исаак I Комнин, й посвещава специален славослов: „истинско чудо сред жените, ненадмината по благородството на своя род, несрав­нима по най-високи добродетели“.

По думите на М. Пеел Екатерина не одобрява решението на своя съпруг да се оттегли от трона на империята: „Повярвай ми – казва царицата – ако ти оздравееш (което е моето заветно и страстно желание), аз ще поема на рамената си всички твои прегрешения, а ако не, ще се застъпя пред съдия­та и Бога за всички твои грехове. Твоите деяния ще останат ненаказани [без възмездие], а мене не­ка червеите лакомо да ме погълнат, черен мрак да ме покрие и изпепеляващ пламък да ме изгори. Не ти ли е мъчно да ни изоставиш, нас, сами? С каква душа ти напускаш двореца и ме обричаш да бъда нещастна вдовица, а дъщеря ни – нещастно сира­че? А това съвсем не е всичко, очаква ни още по- нещастна участ. Непознаващи милосърдието ръце ще ни изпратят на заточение много далече, дори може би ще ни подготвят много по-тежка съдба и мъж, който не познава страданието, ще гледа на кръв тези, които са ти най-скъпи. Дали ще живееш в новия си облик, или ще почиваш в мир, животът ни ще стане по-горчив от смъртта“.

Прочувствените слова не разколебават Исаак I Комнин, който и без това не е бил в състояние да изби­ра, притиснат от враговете си. След като той се отрича от трона на империята, Екатерина постъпва в манасти­ра „Мирелей“ в Константинопол под името Ксения. Тя умира след 1063 г. Погребана е в императорски сарко­фаг до съпруга й в Студийския манастир.

Екатерина ражда две деца: Мануил, починал твърде млад, и Мария, която се замонашва заедно с майка си.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top