царица Анна-Мария

Царица Анна-Мария има четири деца – Елена, Тамара, бъдещия цар Калиман (1241-1246) и най-малкото, покосено от болест с майка му,

за което на базата на надгро­бен надпис върху бяла мраморна плоча, открита през 1857 г. в църквата „Свети Четиридесет Мъченици“ във Велико Първа съпруга на цар Иван Асен II (1218-1241) Унгарка. Най-малката дъщеря на крал Андраш (Ендре) II (1205-1235) от първия му брак.

До женитбата й с българския владетел се сти­га по твърде любопитен път. През 1218 г. нейният баща се връща от Сирия след неуспешен кръсто­носен поход за освобождаването на Светите земи. Той си осигурява безпрепятствено придвижване, като сключва договори, скрепени с династически бракове с владетелите на някои от държавите, през които минава (Малка Армения, Иконийския султа­нат, Никейската империя). За да пропусне армия­та му през България, цар Иван Асен II изисква за съпруга негова дъщеря и в зестра Белградската и Браничевската област. Крал Андраш II е принуден да приеме. Тъй като принцесата изповядва католичеството, се налага да се осигурят разрешение и благословия от папата. Кралят и българският цар пишат до Негово светейшество Хонорий III (1216— 1227) и молят бракът да бъде благословен от него. Папата благославя брачния проект през 1219 г., ала сватбата се забавя – отпразнувана е едва в началото на 1221 г. Малко преди нея принцесата приема пра- вославната вяра. До края на живота си тя се изявява като ревностна християнка и съгражда, поддържа и дарява редица храмове.

Царица Анна-Мария умира в началото на 1238 г. от епидемична болест, може би чума, заедно с най- малкото си дете. Щом научава за злощастната кончина на близките си, цар Иван Асен II я възприема като Божие наказание, задето е нарушил съюзните си договорености с православния никейски император Йоан III Дука Батаци (1222-1254) и воюва срещу него заедно с латините католици. Той снема проточилата се съвместна обсада на крепостта Цурул (дн. Чорлу, Турция), изгаря стенобойните си машини, завръща се в своята престолнина и в близките месеци възоб­новява съюза с никейския император.

През 1906 г. Моско Москов открива в църквата „Свети Четиридесет Мъченици“ във Велико Търно­во два къса от надгробен мраморен релеф, за който допуска, че е покривал гробницата на царица Анна- Мария. Върху единия от късовете личало изобра­жение на женска глава с корона и ореол, положена върху възглавница с четири пискюла. По-вероят­но изглежда българската господарка да е упокоена в построения от нея манастир „Св. Апостоли Петър и Павел“ в Търновград.

От брака си с цар Иван Асен II царица Анна-Ма­рия ражда Търново, се предполага, че е син на име Петър.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top