царица Кира Мария

Втора съпруга на цар Георги Тертер I (1280— 1292)

Българка. Дъщеря на цар Мицо (1256-1257) и на Мария, дъщерята на цар Иван Асен II (1218-1241).

През 1279 г. е омъжена за стратега Георги Тертер I (неизв. – ок. 1310), за да го предразположи и да го при­влече на страната на брат й цар Йоан Асен III (1279). След брака с царевата сестра боляринът е почетен с деспотско достойнство и назначен за велик воевода (главнокомандващ българската войска). Българската православна църква (БПЦ) се обявява против съжи­телството им, защото, за да се стигне до него, незакон­но е бил разтрогнат първият брак на жениха.

През 1280 г. Георги Тертер I е обявен за цар, а Кира Мария – за царица на България. Нейното цару­ване обаче не е никак безоблачно и продължително. Поради непримиримостта на църковните първенци царят е принуден да се раздели с внучката на цар Иван Асен II. „Той – съобщава хронистът Георги Пахимер (1242 – ок. 1310) – отстрани родната сестра на Йоан Асен III, тъй като се бил свързал с нея незаконно, пък и защото тамошната църква не го допущала до све­тите тайнства, понеже, както казваше, бил постъпил незаконно със съпругата си. Като съобщаваше това, Тертер заявяваше, че предпочитал след това да склю­чи договор. Затова императорът изпрати да доведат съпругата [му] от Никея, където се пазеше, и я из­прати на Тертер, който също веднага щял да изпрати сестрата на Асен. Така и стана“. Мария е изпратена в Константинопол през 1283 г.

Приема се, че от брака си с цар Георги Тертер I Кира Мария ражда дъщеря Анна, омъжена към 1284 г. за сръбския крал Стефан Урош II Милутин (1282—1321 ).

 

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top