царица Мария (Ирина)

Царица Мария (Ирина) е съпруга на цар Петър I (927-969)

Изключително красива гъркиня. Дъщеря на Христофор, син и съимператор на ромейския василевс Роман I Лакапин (920-944), който е с арменско потекло. Бракът й с цар Петър I скрепява мирния договор между Византия и България, сключен през 927 г., с който се прекратяват продължителните и ожесточени военни противоборства между двете държави за цели 40 години. Поради това новата ца­рица получава и името Ирина – „Носеща мир“. Чрез този брак за пръв път се сродяват управляващи­те фамилии на империята и българското царство. I бракосъчетанието се извършва лично от гръцкия патриарх Стефан II (925-928) на 8 октомври 927 г. в църквата „Света Богородица“ в Константинопол. След пищното сватбено тържество младоженците отпътуват за Велики Преслав. „Предадена в българските ръце – пише в „Хронография“ на Продължителя ил Теофап Изповедник (X в.), – Мария заминала за България едновременно радостна и скръбна – скърбяла, че се разделя от преобични родители, царски дворци и от общение със сродници, а се радвала, понеже се е свързала с мъж цар и била провъзгласена гос­подарка на българите. Тя, прочее, заминала, като от­несла разновидни богатства и огромна покъщнина“.

Мария (Ирина) често посещавала Константи­нопол, поради което някои изследователи я подо­зират недоказано, че разкривала на василевса тай­ните на съпруга си и на българското правителство: „Няма съмнение, постулира Васил Златарски, че в тия чести посещения на Цариград от българската царица се е донасяло за всичко, каквото се замис­ляло и вършело в България, и при връщането й се давали нови инструкции, които осигурявали инте­ресите на империята“. Последното сведение за нея е откъм 940 г., когато пристига във византийската столица с три от децата си. Предполага се, че умира през 963 г.

Мария (Ирина) ражда бъдещите царе на Бълга­рия Борис II (969-971) и Роман (978-991) и още три деца, едното от които може би е Пленимир, записан в поменик на българските владетели от XVI в. след цар Петър I, и две дъщери, годеници на малолетни­те византийски василевси Василий II (976-1025) и Константин VIII (1025-1028) през 969 г.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top