царица Анна-Неда (Доминика)

Първа съпруга на цар Михаил Шишман (1323— 1330)

Дъщеря на сръбския крал Стефан Урош II Ми­лутин (1282-1321), сестра на крал Стефан Урош III Дечански (1321-1331), внучка на Стефан Урош I (1243-1276) и Елена, по произход французойка от Анжуйската династия. Родена е около 1277 г.

Бракът с Михаил, съуправител на своя баща деспот Шишман (неизв. – преди 1308), е сключен най-вероят­но в интервала 1300-1302 г. Между февруари и април 1323 г. Михаил Шишман е избран за държавен глава на България, семейството му се установява в Търновград, а Анна-Неда е коронована за българска царица. През пролетта-лятото на 1324 г. по неизвестни причини ца­рят разтрогва брака, а низвергнатата съпруга е заточе­на с децата им някъде из страната.

След битката в околностите на Велбъжд (дн. Кюс­тендил) на 28 юли 1330 г., в която сърбите разгромя­ват българите, а цар Михаил Шишман е фатално ра­нен, пленен и умира на четвъртия ден, крал Стефан Дечански заповядва на сестра си да замине незабав­но за Търновград с най-големия си син – Иван Сте­фан. Под сръбско давление в ранната есен на 1330 г. престолонаследникът и съцар на покойния владетел е допуснат до трона на България. Ключовата роля в управлението на държавата обаче изпълнява неговата майка. Това, както и налагането на сръбското влияние почти веднага настройват негативно българските ве­лможи. През пролетта на 1331 г. е извършен преврат: „Двама от динатите у мизите, протовестиарият Раксин и логотетът Филип – съобщава Йоан Кантакузин (ок. 1295-1383), – въстанали срещу управляващата ги съ­пруга на Михаил, която бе леля на крал Стефан Душан (1331-1355), и я лишили от властта. Тя заедно с деца­та си избягала и отишла при своя племенник краля. А онези убедили и другите динати на мизите и посочили за свой цар Иван Александър (131-1371) – племенни­ка на царувалия преди това Михаил“. Анна-Неда и де­цата й се установяват в Ниш, в близост до българските предели, вероятно надявайки се на скорошна промя­на в изгнаническата си съдба и на завръщане на трона в Търновград.

Ала съвсем скоро, през август-септември с.г., и техният покровител крал Стефан Дечански е свален от власт от сина му Стефан Душан. Новият владетел предприема политически курс на сближение с Бълга­рия. Анна-Неда е принудена да потърси ново убежи­ще. През 1332 г. тя се установява в Дубровник. По­ради настойчивите искания на цар Иван Александър да бъде прогонена от републиката на Св. Вит според някои непотвърдени документално известия Анна- Неда е принудена да напусне и да подири подслон в Южна Италия или в Константинопол. Последното сведение за нея е от 1346 г.

Известни са следните деца на Анна-Неда: цар Иван Стефан (1330-1331), Шишман, Михаил и може би Людовик.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top