царица Теодора (Теодосия)

Съпруга последователно на владетелите Теодор Светослав (1301-1321) и Михаил Шишман (1323— 1330)

От гръцко-арменски произход. Дъщеря на Ми­хаил IX Палеолог, син и съимператор (1295-1320) на василевса Андроник II Палеолог (1282-1328), и на Рита-Мария (монахиня Ксения), дъщеря на владете­ля на Киликийска Армения.

През 1307 г. цар Теодор Светослав предлага на император Андроник II Палеолог между България и Византия да бъде сключен мирен договор, защо­то въоръжените сблъсъци из Тракия не са от полза за никоя от двете страни. Василевсът отлага, поне­же подписването на договор би узаконило всички български завоевания. Докато траят преговорите – „императорът отлагаше“, бележи Георги Пахимер (1242 – ок. 1310), – в Константинопол настъпва безпрецедентен глад. Цар Теодор Светослав разпо­режда от българските пристанища Месемврия (дн. Несебър) и Анхиало (дн. Поморие) да бъде изнесено жито и да се помогне на бедстващото население. След този високохуманен жест Андроник II Палеолог от­стъпва и договорът е сключен през април 1307 г. Съ- гласно клаузите му Византия признава на България владението на черноморската област до Агатопол (дн. Ахтопол) и на земите северно от Адрианопол (дн. Едирне, Турция, бълг. Одрин) и по левия бряг на Марица. Договорът е скрепен с женитбата – най-ве­роятно през пролетта на 1308 г., на цар Теодор Све­тослав и Теодора.

Няма данни за съпружеския живот на царската двойка. Ако се съди по продължителността му – до смъртта на цар Теодор Светослав през 1321 г., той е бил балансиран и крепък.

След кончината на първия си съпруг Теодора остава в Търновград, там е дори и след безвремен- ната смърт на неговия син и приемник цар Георги Тертер II (1321-1322), а през 1324 г. се омъжва за но­вия цар – Михаил Шишман (1323-1330), по негово желание и настояване. Присъствието на Теодора на престола на България предоставя основания на бъл­гарския владетел да предявява териториални пре­тенции за владените от империята земи на север от Адрианопол, които той третира като нейно „бащи­но наследство“ – например през пролетта на 1328 г., когато нахлува в спорната област.

След смъртта на цар Михаил Шишман Теодора се завръща заедно с децата си (няма данни за техния брой, пол, имена и съдби) във Византия, където уп­равлява нейният брат Андроник III Палеолог (1328— 1341), а след смъртта на майка им се покалугерява под името Теодосия.

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top