царица Елена (Евгения)

Царица Елена (Евгения) e съпруга на съцаря Иван Асен I (1186-1195)

Две са сигурните изворови свидетелства за тази българска господарка. В Синодика на Българската православна църква (БПЦ) за нея е отделен специ­ален пасаж: „На Елена – новата и благочестива ца­рица, майка на великия цар Йоан Асен, възприела след това ангелски образ, наречена Евгения, вечна памет“. В „Житие на Св. Петка Търновска“ патри­арх Евтимий (ок. 1375-1395) я споменава във връз­ка с посрещането на мощите на светицата в престолнината Търновград: „Щом благочестивият цар Иван Асен се научи, излезе от града с майка си ца­рица Елена, със своята царица Ана и с всичките си велможи“.

Някои изследователи поддържат тезата, че ца­рица Елена е втора съпруга на Иван Асен I, но тъй като липсва информация за друг брак на Асен, с ца­рица Елена се свързват и съобщенията на неколцина хронисти за пленяването на съпругата на средния от братята възстановители на българския суверенитет от нахлулите през пролетта на 1187 г. в България ро­меи. НикитаХониат (ок. 1155-1213) хроникира: „То­гава императорът плени и жената на Асен и взе за за­ложник другия му брат Йоан. Според Теодор Ску- тариот (втората половина на XIII в.) императорът „задържал, взети като заложници, жената на Асен и брат му Йоан“, а Ефрем (края на XIII – началото на XIV в.) пише: „Тогава господарят взел заложници жената на Асен и за по-сигурно взел и Йоан – най- малкия от братята“17. Предполага се, че пленената при неизвестни обстоятелства царица Елена е осво­бодена наскоро по силата на сключеното край Ловеч примирие.

Когато разказва за Иванко (неизв. – ок. 1202), убиеца на Иван Асен I, Н. Хониат изтъква, че той имал тайна връзка със сестрата на жена му. Като нау­чил за това, съцарят поискал обяснение от съпругата си и я заплашил със смъртно наказание поради мъл­чанието й относно станалото: „Когато жена му, пи­ше Н. Хониат, – с разни приказки успокоила убийст­вените му погледи и пориви, а след това и прибави­ла, че напразно се сърдел на нея, защото и той добре знаел за тази връзка, той прехвърлил гнева си от же­на си към Иванко и изпратил да викат човека късно през нощта, без изобщо да успокои възбуждението си“. Напрежението между Асен и Иванко ескалира и кулминира в убийството на съцаря от неговия първи братовчед.

Царица Елена ражда цар Иван Асен II (1218-1241) и севастократор Александър (ок. 1193 – след 1232).

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top