2-ри въздушен полк

2-ри въздушен полк

2-ри въздушен полк

2-ри въздушен полк се формира през юли 1940 г. в Граф Игнатиево от състава на 2-ри орляк.

През 1937 г. командирът на орляка, летеца майор Георгиев, приема знамето от Н.В. цар Борис ІІІ. За този миг той сам споделя: ”…целунах знамето, поето от Н.В., изправих се и с трепета на голямото свещенодействие, което върша, го предадох на знаменосеца летец-фелдфебел Иван Тодоров Иванов, който бе коленичил, целуна го и го пое от мен…”

На 3 юли 1937 г. знамето с орляка, който е бил на летище Божурище, пристига в гр. Пловдив. Знамето е посрещнато с почести от целия Пловдивски гарнизон. След като майор Георгиев произнася тържествена реч, всички от орляка се заклеват пред знамето. По решение на Висшия военен съвет 2-ри армейски орляк е пребазиран на Марино поле, Карлово. На 26 септември 1938 г. ”…орлякът, начело със знамето, под бурните ръкопляскания и овации на събралото се население и учаща младеж и при мощното войнишко „ура”, което отекна между Стара планина и Средна гора – тия вечни свидетели на великото ни минало и на борбите ни за освобождение на българския народ, влезе в новото летище…”
По случай втората годишнина от даряването на знамената на въздушните части, на 28 юни 1939 г. на летище Божурище става голямо въздушно тържество с участие на всички орляци, което завършва с парад.
Полкът взема участие в заключителния етап на Втората световна война в Европа.

 

 

Източник: Български бойни знамена

Общо
2-ри въздушен полк
Име
2-ри въздушен полк
Описание
2-ри въздушен полк се формира през юли 1940 г. в Граф Игнатиево от състава на 2-ри орляк.
Автор

Web developer и автор на статии. Хобито ми е Българска история и фотография.

Подобни публикации

*

*

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Top